Situācijas impotence

Ar terminu situācijas impotence apzīmē situāciju, kad pie saglabātas un normālas erekcijas, vīrietis nespēj veikt dzimumaktu, jo tieši pirms dzimumakta (dzimumlocekļa ievadīšanas makstī) zūd erekcija. Situācijas impotenci ļoti bieži novēro jauniem vīriešiem uzsākot dzimumdzīvi, kā arī seksuāli aktīviem vīriešiem mainot seksuālo partneri, pēc ilgāka atturēšanās perioda uc. Ļoti svarīgi ir tas, ka ikdienā erekcija vīrietim parasti ir nevainojama, bet ja situācijas impotence ieilgst, tā var pasliktināties arī ikdienā!

Situācijas impotences gadījumā, galvenā nozīme erekcijas zudumam ir psiholoģiskajam faktoram: stress, bailes par to vai varēs veikt dzimumaktu, bailes vai būs erekcija. Daļā gadījumu, papildus novēro pāruzbudināšanos, ka rezultātā ilgstoša un ļoti spēcīga seksuālais kairinājums noved pie organisma aizsarg reakcijas un zūd uzbudinājums – organisms “atslēdzas” un vairs negrib klausīt.

Situācijas impotences rašanās procesā nozīmīga loma ir arī vīrieša zināšanām par to, kas notiek un, ko darīt tālāk. Parasti, plānotā dzimumakta laikā zūdot erekcijai, dzimumakts tiek pārtraukts. Tiem, kas ir pieredzējuši šādas situācijas, zina, ja šādā brīdī pats vai partnere cenšas stimulēt dzimumlocekli, lai panāktu erekciju – 97% gadījumu, tas iegrimst vēl dziļākā “miegā”. Rezultātā vīrietim rodas stress, neapmierinātība ar sevi kā vīrieti, pašnovērtējuma mazināšanās utt.

Situācijas impotences gadījumā, katrs nākošais dzimumkontakts, rada aizvien lielāku stresu, kam seko jau ierastais scenārijs – erekcijas zudums.

Situācijas impotence

Situācijas, kurās var pasliktināties erekcija
1. Uzsākot dzimumattiecības 

Biežāk novēro gados jaunākiem vīriešiem, īpaši pirmā dzimumakta laikā. Līdz brīdim, kad tiek uzvilkts prezervatīvs vai tūlīt būs jāievada dzimumloceklis makstī ir erekcija nevainojama, bet tiklīdz tiek vilkts prezervatīvs vai mēģināts ievadīt dzimumlocekli makstī – erekcija kļūst vājāka, pat var izzust. Turpinot stimulēt dzimumlocekli, pildījums kaut kāds parādās, bet erekcija nav pietiekama, lai ievadītu dzimumlocekli makstī.

2. Pēc ilgāka atturēšanās perioda

Biežāk novēro vīriešiem, kuri atturēšanās perioda laikā nepiekopj masturbēšanu. Veicinošs faktors var būt domas par gaidāmo kontaktu, kuras vīrietis galvā pārdomājis jau vairākas dienas. Vīrietis sevi ilgstoši uztur pastāvīgā uzbudinājuma stāvoklī un nonākot līdz dzimumkontaktam ir “sadedzis” – ar galvu grib, bet loceklis neklausa. Šādas “sadegšanu” gadījumā veidojas seksuālās enerģijas bloki.

3. Gadījuma rakstura kontaktu laikā

Parasti novēro precētiem vīriešiem, kuri ilgākas kopdzīves izdomājuši palaist pa kreisi. Neierasta situācija, jauns, spēcīgāks uzbudinājums un zināma vainas apziņa noved pie erekcijas zuduma. Daudzas precētas sievietes par to tik var priecāties, ka vīrs ārpus mājas ir impotents…

  • dažādu faktoru izraisīti erekcijas traucējumi, kas rada situācijas impotenci:
    • pārmērīga alkohola vai citu vielu lietošana, tai skaitā arī enerģētisko dzērienu lietošana izraisa erekcijas vājumu un zudumu;
    • specifiskas situācijas, apstākļi var radīt erekcijas zudumu. Tai skaitā arī konkrētas seksuālās pozas var izraisīt erekcijas pavājināšanos un zudumu;
    • nogurums, skaņas (bērnu raudas blakus istabā), aromāti (nepatīkama sievietes maksts aromāts) utt.

Situācijas impotences sekas

  • ievērojami krītas pāsnovērtējums;
  • pēc vairākiem neveiksmīgiem dzimumkontaktiem sāk izvairīties no intīmām attiecībā, izvairas no pastāvīgu attiecību veidošanas;
  • daļa pievēršas alkohola un citu apreibinošu vielu pastiprinātai lietošanai, kas vēl negatīvāk ietekmē esošo situāciju;
  • ilgstošas situācijas impotences gadījumā, pasliktinās erekcijas kvalitāte, paātrinās sēklas noplūde masturbācijas laikā – erekcijas traucējumi var kļūt pastāvīgi.

Situācijas impotencei var būt pārejošs vai pastāvīgs raksturs.

Impotences cēloņi var būt ļoti dažādi, bet pārsvarā tiem ir psiholoģisks raksturs (bailes, nedrošība, neticība savām spējām uc.). Veicinošie faktori var būt alkohola lietošana, ilgstošs atturēšanās periods, atkarība no pornogrāfijas, dažāda rakstura neirozes, fiziskā un psiholoģiskā pārpūle, dažādu preparātu, tai skaitā sporta uztura lietošana, pirmās seksuālās attiecības uc.

Biežākais scenārijs: līdz konkrētai situācijai sūdzību par erekcija visbiežāk nav bijis. Parasti līdz dzimumaktam (kamēr nav novilktas bikses) vai pat priekšspēles laikā erekcija normāla, bet tad kad jāsāk veikt dzimumakts erekcija pavājinās un pilnībā zūd (dzimumloceklis atslābst). Dzimumlocekļa stimulācija bieži nedod vēlamo efektu un palielina iekšējo satraukumu. Dzimumlocekļa stimulācijas rezultātā var notikt sēklas noplūde bez erekcijas (mīksts dzimumloceklis).

Pēc vienas pārdzīvotas negatīvas pieredzes, kā likums, tai sekos nākošā. Pārdzīvotās situācijas rezultātā, erekcija var pavājināties arī ikdienā, piemēram, daudzi cenšas pārbaudīt erekcijas kvalitāti masturbējot un bieži arī pēc pārdzīvotā kontakta masturbējot erekcijas kvalitāte ir nepietiekoša, atsevišķos gadījumos var vispār nespēt sasniegt pilnu erekciju.

Katra nākamais mēģinājums situāciju pasliktina un var radīt paliekošas psiholoģiskās sekas. Jo biežākas neveiksmes un ilgāks laika posms, jo prasīs ilgāku laiku, lai šo jautājumu novērstu.

Situācijas impotence - risinājumi

Kā pieredze rāda, situācijas impotenci paša spēkiem atrisināt izdodas retajam, tāpēc ieteicams:

  • ja situācijas impotence ir radusies pirmo seksuālo attiecību laikā – pēc iespējas ātrāk vērsties pie ārsta seksologa. Jo ātrāk novērsīsiet šo situāciju, jo mazāka ietekme tai būs uz turpmāko seksuālo dzīvi!
    Ilgstošas attiecības, kurās vīrietis cieš no situācijas impotences var radīt psiholoģisko pieradumu, pārliecību par nespēju veikt dzimumaktu un izvairīšanos no turpmākām intīmām attiecībām.
  • medikamentoza terapija, kuru parasti nozīmē citu speciālitāšu ārsti (piem., urologs) pie situācijas impotences ne vienmēr ir efektīvi. Izteikta psiholoģiskā faktora ietekmē šie medikamenti var nedot rezultātu!
    Regulāri lietojot erekcijas uzlabojošus medikamentus (piem., urologu iecienītā Levitra uc), situācijas impotences gadījumā ļoti bieži rada psiholoģisku atkarību no šiem medikamentiem  (īpaši gados jauniem vīriešiem)!
  • seksa terapija ir efektīvs veids kā cīnīties ar situācijas impotenci, īpaši, ja procesā iesaistās partnere! Seksa terapijas kursā var tikt īslaicīgi pielietoti medikamenti, ja seksa terapija notiek individuāli. Pāru seksa terapija ļauj situāciju atrisināt bez medikamentu lietošanas.
    Seksa terapijas kurss pie situācijas impotences vidēji ilgst 2-4 nedēļas.
× Pieteikties uz konsultāciju